The Ghost Writer (2010)

Het leven van “ghost writer”, een schrijver die de teksten vooor anderen schrijft (boeken, speeches of voor muzieknummers), is niet makkelijk. Niemand mag weten dat jij een bepaalde tekst geschreven hebt en je zal dus nooit de eer krijgen voor het gedane werk. Het enige wat je ontvangt is een zak met geld om vervolgens op zoek te gaan naar de volgende opdracht. Ewan McGregor (die niet bij naam wordt genoemd en wordt The Ghost genoemd in de credits) speelt zo’n schrijver die ingezet wordt om de memoires van de Engelse minister-president, Robert Lang (Pierce Brosnan) binnen zeer korte tijd te schrijven. Lang had al een ghost writer, maar omdat deze dood aangetroffen is, is het aan The Ghost om het boek af te maken. Hij raakt verwikkeld in een politiek web wanneer Lang wordt genoemd in een zaak over brute technieken bij het ondervragen van gevangenen. Daarbij gaat hij zelf op zoek naar een aantal brandende vragen.

The Ghost Writer is een zeer spannende thriller waarbij The Ghost af en toe wel een beetje te goedgelovig overkwam. Dit deed echter niets af aan het verhaal, wat tot op het einde spannend is, met een verrassende ontknoping. Wanneer je de film ziet zou je geen moment twijfelen over de lokatie waar de film geschoten is. Alles ziet er uit alsof het in Amerika gefilmd is en ik dacht dat dit ook het geval was. Dit blijkt echter niet te kloppen. De film is in Duitsland gemaakt en er is veel tijd gestoken in het zo aanpassen van de omgeving (borden, electriciteitsdraden, auto’s etc.) dat het geheel overtuigend overkomt. Het huis aan het strand is in een studio gemaakt en de beelden buiten zijn door middel van groene schermen er later in ge-edit. Het is me nergens opgevallen en is dus uitermate goed gedaan.
Het boek waarop deze film gebaseerd is, is geschreven door Robert Harris, een politieke columnist en journalist die erg tegen de beslissing van Tony Blair was om Irak binnen te vallen. Overeenkomsten tussen Lang en Blair zijn dus geen toeval.

Het knappe aan de film is dat de spanning er van begin tot einde in blijft zitten, zonder dat er constant sprake is van een directe dreiging. Ewan McGregor overtuigt en het is voornamelijk zijn acteerprestatie die de film, naast het sterke verhaal, zo goed maakt. Ben je op zoek naar een spannende thriller waarbij je heel de tijd op het puntje van je stoel zit, dan is The Ghost Writer een aanrader.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.