Soul Power (2008)

Het “Rumble in the Jungle” gevecht in Zaïre tussen de zwaargewichten Muhammad Ali en George Foreman in Oktober 1974 is één van de meest bekende bokswedstrijden aller tijden. Wat minder bekend is, is dat er voorafgaand aan het gevecht een muziek festival van meerdere dagen georganiseerd werd, Zaire 74. James Brown, Celia Cruz en de Fania All-Stars, B.B. King, Miriam Makeba, The Spinners, Bill Withers en Manu Dibango waren enkele artiesten die er optraden.
Deze documentaire laat de voorbereidingen zien voorafgaand aan het concert, geeft een kijkje achter de schermen en toont natuurlijk de optredens zelf.

De film is, net zoals When We Were Kings, gemaakt door gebruik te maken van archief materiaal. Aangezien het materiaal al meer dan 30 jaar oud is, zal niet iedereen de verschillende artiesten herkennen. De documentaire makers hebben er echter niet voor gekozen om in beeld de naam van de artiesten te laten zien, waardoor ik me soms wel afvroeg naar wie ik zat te kijken. James Brown, B.B. King en Celia Cruz herkende ik nog wel, maar de rest was me totaal onbekend. De film toont de beelden en voegt helaas verder geen informatie toe. Een voice over of hier en daar wat uitleggende teksten zouden meer houvast en inzicht kunnen hebben gegeven.

Er is voor gekozen de beelden voor zichzelf te laten spreken en dat is naar mijn mening een onjuiste keuze geweest. Wanneer de optredens eenmaal beginnen maakt het echter niet meer uit, want die zijn fantastisch om te zien. Hoogtepunt is het optreden van James Brown, wat echt indrukwekkend is om te zien. De manier waarop hij beweegt en zingt zorgt gewoon voor kippenvel.
Zo af en toe worden er nog beelden van Mohammed Ali getoond die zelfs even tegen één van de artiesten in de ring stapt. Voor mij zijn dat toch de beelden waar ik het meest van heb genoten. Ali is één van de beste boksers ooit gecombineerd met een uitgesproken mening.

Kijk deze documentaire voornamelijk voor de optredens en verwacht verder weinig achtergronden of uitleg over mogelijke issues bij het organiseren. Wat mij betreft een gemiste kans.

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.