The Great Escape (1963)

Steve McQueen is een icoon en de meeste posters van deze film benadrukken dat feit. In de film zelf in zijn rol echter beperkt en zijn er diverse andere acteurs die laten zien wat ze in huis hebben. The Great Escape is een film gebaseerd op een daadwerkelijke, grootschalige ontsnappingspoging uit een Nazi-kamp in de tweede wereldoorlog. Een groot aantal Britse en Amerikaanse leden van de luchtmacht zijn gevangen genomen en worden in het kamp vast gehouden. De gevangenen maken de Duitsers echter het leven zuur door constant te proberen te ontsnappen. Dit doen ze door tunnels te graven of zich te verkleden. Deze pogingen vallen echter in het niet bij hetgeen ze van plan zijn, namelijk tegelijkertijd met een paar honderd man ontsnappen.

De film laat zien wat een organisatie er nodig is om zo’n ontsnapping voor te bereiden. Hieronder vallen het maken van kleding zodat niemand opvalt, het graven van tunnels, verstevigen daarvan en het verbergen van het zand en een dagelijkse routine blijven volgen. Het is een indrukwekkend verhaal, zeker omdat deze op een echte ontsnapping gebaseerd is. De film is ook in Duitsland opgenomen.
Interessant feit is dat Charles Bronson, voordat hij ging acteren, mijnwerker was. In de film speelt hij dat hij aanvallen van claustrofobie krijgt, maar door zijn eerdere werk had hij daar echt last van.

De voorbereidingen op de ontsnapping zijn goed in beeld gebracht. Al tijdens de voorbereiding is er al veel spanning te voelen en dit wordt alleen nog maar verhoogd wanneer de gevangenen tot uitvoer overgaan. Je zit de hele film op het puntje van je stoel en de film verdient z’n plaats in de IMDB top 250.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.