Eyeborgs (2009)

Wat is de eerste gedachte die bij je opkomt als je de titel “Eyeborgs” hoort? Bij mij waren het twee dingen:
1. Een ongeloofelijke B-Film
2. Associaties met Terminator (en dus science fiction)
Het tweede punt zette me, ondanks punt 1, toch aan om deze film te gaan kijken. M’n verwachtingen daarbij waren natuurlijk niet hoog gespannen. De enige bekende acteur die er in speelt is Danny Trejo en dat is slechts in een bijrol. Is Eyeborgs de moeite van het kijken waard?

Eyeborgs speelt zich af in een versie van Amerika waarin veiligheid de boventoon voert. Zien we nu al veel bewaking met camera’s, in Eyeborgs wordt dit tot het extreme doorgetrokken. Alle camera’s zijn met elkaar verbonden en mobiele camera’s (kleine robots) kunnen rondlopen om zo alles in de gaten te houden, dit zijn de Eyeborgs uit de titel. De vraag is echter waar de grens ligt tussen vrijheid,privacy en veiligheid/te veel controle. Ben je nog vrij wanneer elke beweging die je maakt wordt gevolgd?

Natuurlijk is niet alles wat het lijkt en blijken de Eyeborgs meer te kunnen dan enkel observeren. Dit resulteert in de klassieke “man versus machine” scenario’s die je als filmkijker al vaker gezien hebt.

Het is duidelijk dat Eyeborgs niet met een groot budget gemaakt is, wat duidelijk blijkt uit de sets en de onbekende cast. Desondanks heeft men toch een leuke film weten neer te zetten waarin de special effects er relatief goed uit zien.
Wanneer je niet te hoge verwachtingen hebt zal een film niet snel tegenvallen en dat was voor mij bij Eyeborgs het geval. Ik heb me er prima mee vermaakt.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.