The A-Team (2010)

Het A-team was in de jaren tachtige een zeer populaire televisie serie, waar ik zelf ook graag naar keek. Ik had een pop van B.A.Baracus, een A-team busje met Face, Murdoch, Hannibal en B.A.erin en de complete serie plaatjes die je kon verzamelen. Ik kan me de uitzending op de TROS herinneren waarin het A-team naar Nederland kwam en het vliegveld bomvol stond met fans. Ze waren een waar fenomeen.
Een tijd geleden presenteerde Justin Lee Collins in zijn programma “Bring back…” (waarin hij de leden van een serie of film zoekt om ze bij elkaar te brengen) een aflevering over het A-team. George Peppard is natuurlijk al overleden, maar het is hem wel gelukt de rest van de acteurs te vinden en het was leuk om te horen wat ze tegenwoordig doen en ook om te zien hoeveel ouder ze zijn geworden.
Een logische reden dus waarom er voor de verfilming van de serie gekozen is voor andere acteurs om deze legendarische rollen te vertolken. Iets waar Mr.T overigens niet blij mee was.

Aangezien niet iedereen bekend is met het A-team en het feit dat de Vietnam-oorlog ook wel heel erg lang geleden is moest het verhaal over het team gemoderniseerd worden. In de opening van de film krijgen we te zien hoe ze elkaar hebben leren kennen, waarom ze in de gevangenis belanden en natuurlijk hoe ze weten te ontsnappen. De opening knalt (bijna letterlijk) van het scherm af, want the A-team is een op en top actiefilm, iets wat natuurlijk prima past.

De actie aan het begin blijft tot aan het einde. Het verhaal is niet al te bijzonder (ze moeten een aantal printplaten die gebruikt worden om geld te drukken terughalen), maar dat was het ook nooit in de serie. Wat je wilt zien bij het A-team is de voorbereiding op een bepaalde actie en het resultaat van die voorbereiding. Hierin slaagt de film gedeeltelijk. Tijdens 2 actiescènes werd er namelijk constant geknipt tussen de daadwerkelijke uitvoer en de planning, waardoor je als kijker steeds uit de actie wordt gehaald en daardoor wat spanning mist. Het voelt daardoor te gecalculeerd in. Ik had het liever gezien op de manier waarin dit in bijvoorbeeld de Back to the Future films wordt getoond, waarin je een model ziet en wat er zou moeten gebeuren maar je niet weet of het daadwerkelijk gaat lukken.

De acteurs, Liam Neeson als Hannibal, Quinton Jackson als B.A., Bradley Cooper als Face en Sharlto Copley als Murdock spelen hun rollen prima. Van de 4 vond ik Liam Neeson het zwakst. Sharlto Copley verdween helemaal in z’n rol en laat zien dat z’n acteerwerk in District 9 geen eenmalig vertoon van z’n kunnen was. Hij weet een leuke versie neer te zetten.

The A-team is een leuke actiefilm die zeker de moeite waard is om te zien, vooral als je fan bent van de originele serie. Verwacht geen één op één kopie, maar wel de spirit van het origineel en dan zal je er prima van kunnen genieten.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.