Life (2009)

De BBC weet al jaren de beste natuur gerelateerde documentaires te maken. Planet Earth, The Life of Mammals, The Blue Planet of historische documentaires over dinosaurussen (Walking with Dinosaurs) zijn stuk voor stuk prachtig gefilmd. Life is de volgende serie, na het vorige Planet Earth, waarbij zaken groots worden aangepakt. Er worden shots gemaakt waar men jaren voor bezig is geweest en het resultaat is er naar. Een absoluut verbluffende serie waarin vele diersoorten aan bod komen.

De serie is verdeeld in afleveringen die allemaal een bepaald gedeelte van het leven op aarde belichten. De onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Challenges of Life
  • Reptiles and Amphibians
  • Mammals
  • Fish
  • Birds
  • Insects
  • Hunters and Hunted
  • Creatures of the Deep
  • Plants
  • Primates

Het geheel wordt prachtig in beeld gebracht door het BBC Nature team. Veel geduld en planning zijn nodig geweest om het geheel te filmen en aan het einde van elke aflevering wordt er getoond wat er voor een bepaald gedeelte allemaal gedaan is.

Het geheel wordt verteld door David Attenborough, de man die verantwoordelijk is voor de manier van vertellen bij natuur documentaires. Anderen proberen ook in zijn stijl te vertellen, maar halen niet hetzelfde nivo. Je hoort in zijn stem een bepaalde rust, maar ook een enthousiasme voor hetgeen wat in beeld wordt gebracht.
Zijn stem geeft ook de kijker een bepaalde rust, net zoals Bob Ross dat ook kon doen.

Enige reden dat ik de serie geen 10 gegeven heb is dat er soms net te weinig aandacht aan een bepaald dier wordt besteed, terwijl je er misschien toch wel iets meer over had willen weten. Daarnaast was er één shot over het plantenleven waar er in de making of duidelijk werd gemaakt dat deze niet helemaal in de natuur was opgenomen, maar een special effect shot was. Alhoewel ik dit begrijp vindt ik dit niet in zo’n documentaire passen.

Samenvattend kan je deze DVD set echter blind kopen wanneer je van natuur documentaires houdt. Het biedt uren kijkplezier en je leert weer veel bij over diersoorten waar je misschien nog nooit van gehoord had.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.