Collapse (2009) – Een documentaire die je gezien moet hebben

Review Collapse

Michael Ruppert is een ex-politieagent van de LAPD die klokkenluider was voor misstanden, namelijk de betrokkenheid van CIA in de drugshandel. Na zijn baan op te hebben gezegd heeft hij zichzelf als doel gesteld meerdere misstanden te ontdekken en publiceren. Hij publiceerde hier over in zijn blad “Into the Wilderness”. Chris Smith was van plan een documentaire te maken over de betrokkenheid van de CIA, maar kwam er tijdens het interview achter dat Ruppert iets te vertellen had wat belangrijker was en het eindresultaat is zeer interessant, maar ook zeer verontrustend.

Tijdens de film zien we een kettingrokende Ruppert (af en toe afgewisseld met archief beelden) vertellen over hoe de wereld afhankelijk is van olie, wat de relatie is met het financieel systeem (hij geeft een uitleg waardoor er een crisis ontstaan is) en de wereldbevolking. Alternatieven voor olie zijn er bijna niet. Bio-ethanol kost meer energie om te maken dan dat er uit wordt gehaald, electrisch is geen oplossing, om nucleaire centrales te bouwen is ook olie nodig en windmolens zijn alleen effectief als de opgewekte energie in de buurt wordt gebruikt. Zelf als men zonne-energie wil gaan gebruiken heb je nog steeds olie nodig voor zaken zoals transport en productie.

Ruppert weet de link tussen grote issues te leggen, zo laat hij in een grafiek zien hoe de wereldbevolking juist door het gebruik van olie de afgelopen eeuw zo sterk gegroeid is. Wanneer deze olievoorraden op zijn (waar het nu op lijkt, aangezien zelf in Saudi-Arabië er off shore naar olie wordt gezocht), voorspelt hij dat daardoor ook veel mensen zullen sterven aangezien er onvoldoende alternatieven zijn om dezelfde hoeveelheid aan productie vol te houden.
Er lijkt ook weinig aan te doen en zijn tips om te overleven zijn om te leren je eigen eten te verbouwen en samen te werken met buren en vrienden.

Deze documentaire is zo boeiend en tegelijkertijd zo verontrustend dat je de wereld om je heen toch ineens met heel andere ogen zal bekijken. Ik heb nog geen zaden ingeslagen en goud gekocht, maar je zou het bijna wel gaan doen. Nergens had ik het gevoel dat Ruppert de stempel van “conspiracy theorist” zou moeten hebben. Hij vertelt alles zoals het is en het interesseert ‘m ook niet of anderen het met hem eens zijn. Hij onderbouwt z’n punten zeer goed. Als hij gelijk heeft, dan kan de wereld er over 20 jaar heel erg anders en een stuk minder vredig uit zien en lijkt de realiteit van films zoals The Road dichterbij te komen. Deze documentaire is spannender dan menig thriller en is een film die eigenlijk iedereen moet zien. An Incovenient Truth van Al Gore (die ik destijds een 7 heb gegeven) had een belangrijke boodschap, maar deze film heeft veel meer impact en laat een nog schrikbarender beeld zien. Laten we hopen dat het honderdste aapje waar Ruppert het over heeft opstaat na het kijken van deze documentaire.

4 reacties op “Collapse (2009) – Een documentaire die je gezien moet hebben

 1. Pingback: Tweets that mention Collapse (2009) – Een documentaire die je gezien moet hebben « Filmkijker -- Topsy.com

 2. Pingback: Mijn filmjaar: 2010 « Filmkijker

 3. Wat een onzin om je te laten misleiden door de mening van 1 persoon.
  Met de nieuwe Tesla auto’s (nog maar het begin van een nieuwe auto-revolutie) valt heel zijn olie-verhaal al in duigen.

  De mens is creatief en slim genoeg om zich aan te passen aan veranderingen, dat hebben we sinds het bestaan van de mensheid wel aangetoond!
  De mensen die zich het beste kunnen aanpassen zullen het meest succesvol zijn. De doemdenkers zullen vallen in hun eigen val.

  • Het is een documentaire die aan het denken zet. Zelf als maar een gedeelte van wat hij zegt klopt is dat op zich al verontrustend genoeg. Naar mijn mening valt z’n olie verhaal niet in duigen aangezien voor de productie van zo’n auto ook olie wordt gebruikt.

   Ben het met je eens dat de mens zich aanpast aan de omstandigheden, maar de vraag is hoe de mens zich aan zou passen als een belangrijke bron voor de economie op zou drogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.