Mesrine: L’Instinct de mort en Mesrine: L’ennemi public n°1 (2008)

Jacques Mesrine (gespeeld door Vincent Cassel) was in de 60’s en 70’s een zeer bekende crimineel, die diverse bankovervallen pleegde en zich daarnaast ook met andere criminele zaken bezig hield. Deze twee films proberen een beeld te geven van zijn leven.
De eerste film begint met het einde van zijn leven, waarin hij als vijand nummer 1 in Frankrijk gezocht wordt en de politie hem eigenlijk gewoon executeert, waarna we teruggaan in de tijd, beginnend bij z’n militaire dienst in het Franse leger.

Wanneer Mesrine het leger verlaat en vanuit Algerije terugkeert in Frankrijk komt hij op het criminele pad terecht wanneer hij gaat werken voor Guido (Gerard Depardieu), een invloedrijke man. Vanaf hier groeit zijn naam en wordt hij berucht voor zijn bankovervallen en reist hij ook naar andere landen om daar hetzelfde te doen. Hierbij maakt hij veel mee en komt hij regelmatig met justitie in aanraking.

Naast zijn criminele activeiten komen echter ook de relatie met z’n oud

ers en andere mensen, zoals zijn vrouw en kinderen aan bod. De focus ligt echter op het eerste.
Het geheel wordt met veel spanning prachtig in beeld gebracht. Mesrine heeft veel meegemaakt om gedurende twee films te blijven boeien. Dit is natuurlijk ook te danken aan Vincent Cassel, die echt fantastisch acteert. Mesrine werd ook wel de man van de duizend gezichten genoemd en Cassel verandert dan ook regelmatig van uiterlijk.
Mesrine was zo zeker van z’n vermommingen dat hij, zelfs wanneer hij gezocht werd, een politieburo in te lopen om informatie te vragen. Het lef om dat soort zaken te doen toont Cassel en hij laat ook zien waarom de media destijds niet altijd negatief over hem was. Hij wist namelijk door zijn charme het publiek te bespelen.

Al met al zijn deze twee films prachtig gemaakt, zonder dat ze ergens te lang aanvoelen. Wanneer je van het gangster genre houdt, dan mag deze zeker niet missen. Het heeft niet het grootse wat de Godfather of Goodfellas had, maar de film weet een zeer interessant verhaal neer te zetten over één van de meest beruchte criminelen van die tijd. De eerste film was iets beter dan de tweede, maar je moet ze beide zeker zien.

Mesrine: L’Instinct de mort
Score: 8

Mesrine: L’ennemi public n°1
Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.