The Dirty Dozen (1967)

Zoals het wereldkampioenschap voetbal heeft laten zien, is het belangrijk dat er één team staat met hetzelfde doel voor ogen. Het kost tijd voor dat de teamleden helemaal op elkaar ingespeeld zijn en elkaar aanvoelen. Wanneer er nog tijdens wedstrijden frictie is, dan zijn de kansen op winst een stuk kleiner, zoals Frankrijk heeft laten zien.
Wanneer het Amerikaanse leger tijdens de tweede wereldoorlog een zeer moeilijke missie tegen de Duitsers moet uitvoeren, wordt Major Reisman gevraagd om een team te leiden. Wanneer hij hoort dat het gaat om veroordeelde soldaten die ter dood zullen worden veroordeeld heeft hij er niet veel zin in. Zijn eerdere gedrag geeft hem echter geen keus en hij wordt opgezadeld met de 12.

Het twaalftal is een moeilijke groep waarbij er onderling geen vertrouwen is en ze ook geen zin hebben om te luisteren naar Reisman. Het is dus een moeilijk taak om de groep klaar te stomen voor hun missie. De groep bevat grote namen, waarbij Telly Savalas (Kojak), Charles Bronson en Donald Sutherland de bekendsten zijn.
Het geheel resulteert in een leuke film, waarbij er kattekwaad wordt uitgehaald en waarbij de groep langzaam steeds hechter begint te worden.
De uiteindelijke missie, een aanval op een kasteel waarin de hogere Duitse legerleiding zich bevinden is spannend, waarbij je op het puntje van je stoel zit. Met iets beter editen had dit nog beter gekund. Zo nu en dan worden er shots getoond van iets wat gaat gebeuren, maar dan duurt het te lang voor dat daadwerkelijk geduurd.
Het geheel gaf me regelmatig het gevoel alsof ik naar een A-team aflevering zat te kijken. In dit geval is dat een compliment.

The Dirty Dozen is een inspiratie geweest voor meerdere films met hetzelfde concept, waaronder Inlgorious Basterds uit 1978, die voor Tarantino de inspiratie is geweest voor zijn versie. Die film heeft dus het één en ander te danken uit deze film die er meer dan 30 jaar voor kwam.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.