Scratch (2001)

Ik luister al jaren naar hiphop en was dan ook zeer benieuwd naar deze documentaire over scratchen. De DJ is verantwoordelijk geweest voor het ontstaan en ontwikkeling van deze muziekstroming, waarvoor uiteindelijk de MC het gezicht is geworden. De documentaire laat deze ontwikkeling vanaf het begin zien en toont ook hoe het DJ’en zich verder heeft ontwikkeld.

Grote namen uit de hiphop DJ-wereld komen aan het woord zoals DJ Shadow, DJ Premier (met beelden van een optreden van Gangstarr), Mix Master Mike, X-ecutioners, the Beat Junkies en nog veel meer. Voor de hiphopfan is het echt een heerlijke film om te zien.

Persoonlijk hou ik niet van cd’s waarop alleen maar gescratched wordt, wanneer het sporadisch wordt gebruikt kan het krachtig zijn en goed klinken. Ultieme voorbeelden voor mij zijn de nummers die DJ Premier produceert.

De documentaire is uit 2001 en daarin wordt er ook gesproken over de toekomst. Er is in de tussentijd weinig verandert. Het enige wat wel grappig is om te zien is dat één van de DJ’s zegt dat DJ’en zo populair is dat er op de Playstation een DJ game zou komen, waar hij dan niet blij mee zou zijn. Inmiddels is DJ Hero beschikbaar (wat een leuke game is) en grote namen hebben meegewerkt om de mixes te maken.

De film is opgedeeld in verschillende stukken met hun eigen onderwerp. Meest indrukwekkende was het stuk over het vinden van platen, waarin je op een gegeven moment DJ Shadow ziet rondlopen in de kelder van een platenzaak waar echt overal waar je kijkt stapels platen staan (eerste screenshot). Mooie uitspraak van hem is hoe hij de dromen van al die artiesten beschrijft waarvan er platen liggen, die allemaal uiteindelijk vergeten zijn en hoe dat de huidige bekende artiesten niet moeten vergeten dat hen dit ook kan overkomen.

Hou je dus van de muziek en wil je wat meer leren over het verleden en de ontwikkelingen dan is de film een aanrader. Het grote aantal interviews zorgt voor een leerzaam en leuk inzicht in deze subcultuur.

Score: 7

Eén reactie op “Scratch (2001)

  1. Pingback: Something from Nothing: The Art of Rap (2012) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.