Oh My God (2009)

Religie heeft een belangrijke invloed op de wereld waarin we leven. Het kan de oorzaak zijn van bloedige oorlogen of een rechtvaardiging voor bepaalde acties. Deze documentaire, gemaakt door Peter Rodger, stelt de vraag: Wat is God? Hij reisde daarvoor heel de wereld rond en vroeg dit aan beroemdheden (Hugh Jackman, Seal, Ringo Starr, David Copperfield, Bob Geldof), mensen op straat en geestelijken.

Rodger reist naar onder andere India, Australië, Engeland, Italië en Pakistan waarbij mensen van verschillende geloven antwoorden geven op de vraag. Duidelijk wordt dat er tussen de verschillende geloven veel overeenkomsten zijn.

Zelf ben ik geen religieus persoon, maar ik heb me wel verdiept in de verschillende religies. Ik heb boeken gelezen over boeddisme, hidoeisme, islam. De mooiste uitspraak die ik ooit over religie gelezen heb is van Mohammed Ali in zijn boek The Soul of a Butterfly: Reflections on Life’s Journey. Hij gaf daarin zijn blik op de verschillende religies door middel van een vergelijking. Er zijn rivieren, zeeën, meren, plassen etcetera, die uiteindelijk allemaal hetzelfde bevatten, namelijk water. Zo heb je ook de verschillende religies, die uiteindelijk ook hetzelfde bevatten, namelijk de waarheid. Ik zie religies als leidraad om op een goede manier door het leven te gaan.

In de documentaire komt ook de interpretatie van de diverse religieuze boeken aan de orde en het feit dat dit aanleiding kan zijn voor veel frictie. Een uitspraak van één van de geïnterviewden sprak me aan en dat is dat wanneer je anderen tussen jezelf en je geloof (in wat dan ook) zet, je jezelf afhankelijk maakt van die persoon. Mensen nemen niet altijd de moeite om zaken zelf uit te zoeken en daardoor snel dingen die ze horen als waarheid aan te nemen. Juist die uitspraak vat voor mij samen waarom er zo veel mis kan gaan en waarom je eigenlijk prima kan geloven zonder de hulp van een geestelijke.

Of je nu wel of niet gelovig bent, deze documentaire laat de diversiteit en overeenkomsten tussen de religies zien en geeft je als kijker meer inzicht in de mening van anderen over geloven. Dit zet je zelf ook weer aan het denken. Enige waar ik me wel aan irriteerde was het gebruik van muziek dat af en toe behoorlijk op m’n zenuwen werkte.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.