You don’t know Jack (2010)

De naam Jack Kevorkian, ook wel Doctor Death genoemd, is een bekende naam, waar ik verder weinig over wist. HBO heeft een film over zijn werk gemaakt die inzicht geeft acher zijn drijfveren en de manier waarop hij het werk deed. Hij hielp in ieder geval 130 mensen die terminaal ziek waren en de pijn niet langer konden verdragen bij hun keuze hun leven te beëindigen. Euthanasie is in Nederland sinds 2002 een legaal proces, waarbij strikte regels gevolgd moeten worden voordat een arts de patient uit zijn lijden mag verlossen. In Amerika is het echter niet legaal. Kevorkian besloot zich echter in te zetten om dit een legale optie te maken, zodat een volwassen persoon zelf kan beslissen of hij z’n leven beëindigd.

Al Pacino (die inmiddels al weer 70 is) speelt de rol van Kevorkian op indrukwekkende wijze. Na de film heb ik wat filmpjes van Kevorkian zelf gezien en hij lijkt er qua uiterlijk, maar ook met zijn manier van praten perfect op. Hij zet echt een toprol neer nadat hij de laatste tijd niet echt in bijzondere films gespeeld heeft. Hij laat hier zien dat hij het nog steeds in zich heeft.

De film brengt dit controversiële onderwerp op goede wijze in beeld inclusief sterke argumenten waarom het toegelaten zou moeten worden. Los van wat je zelf van het onderwerp vindt is het een film die je niet mag missen.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.