The Breakfast Club (1985)

Gedurende de tachtiger jaren waren er een aantal films die erg tot de verbeelding van de jeugd spraken. Films als Weird Science, Ferris Bueller’s day off en the Breakfast Club geven, naast een inzicht in de gedachten van tieners, tevens een goed beeld van deze tijdsperiode. Al deze films zijn van de hand van John Hughes, die vorig jaar overleden is. Voor deze film heeft hij de screenplay in 2 dagen geschreven.
De film volgt vijf tieners die allemaal straf hebben gekregen en de hele zaterdag naar school moeten.

De directeur van de school geeft ze de opdracht om een essay over zichzelf te schrijven. Ze worden in de bibliotheek gezet en mogen niet weg. De vijf karakters die straf hebben zijn stuk voor stuk de klassieke types die je op een school verwacht. Zo heb je de sporter, het populaire meisje, het stille, vreemde meisje, de nerd en de stoere jongen die altijd problemen opzoekt.

Omdat de karakters zo anders zijn ontstaat er natuurlijk frictie tussen de tieners onderling, maar ook richting de directeur. Gedurende de film leer je als kijker steeds meer over de redenen waarom ze straf hebben, maar ook over hun persoonlijkheden en problemen.
De karakters groeien, doordat ze een dag bij elkaar moeten zitten, steeds meer naar elkaar toe.

Tegelijkertijd bestrijkt de film veel problemen waar tieners mee te maken hebben, het niet begrepen worden door ouders, de druk om mee te doen met je vrienden, nergens in passen, goed moeten presteren.

Ik was wel benieuwd hoe de acteurs er op het moment uit zien en vond deze link

Alhoewel de karakters misschien cliche zijn is de film leuk om te kijken. De karakters worden goed gespeeld en samen met de hele 80’s vibe die de film heeft is het gewoon een heerlijke film om een keer te zien.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.