Alice in Wonderland (2010)

Nadat Tim Burton eerder een remake van Charlie and the chocolate factory, met zijn typische look en donkere humor, gemaakt heeft (die ik overigens niet zo goed vond als het origineel) heeft hij hetzelfde gedaan voor Alice in wonderland. Verdwijnt de film met het witte konijn het zwarte gat in of weet hij echt een wonderland neer te zetten?

Tim Burton heeft over de laatste jaren laten zien dat hij z’n eigen stijl ontwikkeld heeft. Zelf vindt ik het heel erg gotisch aandoen. Ook in deze film wordt er weer een typische Burton wereld op het scherm getoverd.

Wonderland is geen kleurrijke plek zoals bijvoorbeeld in de tekenfilm het geval was (al doet de bovenstaande promotiefoto anders denken), maar een donkere plek met rare figuren. Burton heeft al een groot aantal films met Johny Depp gemaakt (denk aan Edward Scissorhands, Sleepy Hollow, Charlie and the chocolate factory en Sweeney Todd) en zet de samenwerking in deze film voort. Depp staat natuurlijk bekend voor de excentrieke karakters die hij speelt (waarvan zijn bekendste waarschijnlijk wel Jack Sparrow zal zijn). Hier speelt hij de “mad hatter” op bizarre, maar op een entertainende manier.

De film bevat niet de raadsels en alle dingen die je zou verwachten. Volgens het verhaal is dit namelijk de tweede keer dat Alice naar Wonderland gaat. Hierdoor heeft Burton zich ook wat extra vrijheid kunnen veroorloven. Ik heb het boek niet gelezen, maar ik denk dat er geen gevecht met een draak in zit (was er in ieder geval niet in de tekenfilm). Voor de kleinsten is de film niet aan te raden.
Helena Bonham Carter speelt de rode koningin fantastisch en schreeuwt te pas en te onpas dat iemand z’n hoofd er af moet. Een scene waarin ze haar voeten op de buik van een warm varkentje wil laten rusten vond ik heel erg leuk.

Anne Hathaway is de witte koningin en weet het echt top te spelen. De manier waarop ze elke beweging doet is geniaal en maakte me aan het lachen.
Ik heb de film overigens niet in 3d gezien, de trailer in 3d zag er namelijk niet heel erg goed uit en las al wat verhalen dat het soms vervelend overkwam.

Zelf vond ik het een zeer geslaagde verfilming van het Alice verhaal. Originele elementen, de wat donkere humor en de visuele uitwerking raakten bij mij de juiste snaar, vandaar de hoge score.

Score: 8

2 reacties op “Alice in Wonderland (2010)

  1. Zelf vond ik ‘m enorm tegenvallen. Ik heb ‘m zelf een tweede keer moeten zien omdat ik halverwege in slaap was gevallen. Erg overdone allemaal. Wonderland voelt me toch iets te plastic aan. Bovendien stoorde het me dat alles erg op de automatische piloot stond. Zelfs van Depp kreeg ik na vijf minuten al genoeg. Om over dat dansje op het eind maar te zwijgen…

    Maar… Toch meer dan een miljard dollar opgehaald. Ik voel me een beetje in de minderheid 😀

  2. Zo zie je maar hoe verschillend smaak kan zijn. Het is al weer een tijd geleden dat ik ‘m gezien heb, dus kan me er niet heel veel meer van herinneren….dat heb je als je zo veel films kijkt, dan blijft niet alles je meer bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.