The Hustler (1961)

Een volgende film uit de IMDB top 250 die ik voor de eerste keer heb gezien. Fast Eddie (voortreffelijk gespeeld door Paul Newman) is een pool speler die samen met z’n manager door het land heen reist om met z’n hustle geld te verdienen door weddenschappen te maken op de potjes die hij speelt.
Wanneer hij tegen één van de beste spelers van het land moet spelen, een dikke man genaamd Minnesota Fats (Jackie Gleason), moet hij de problemen die hij heeft onder ogen zien.

The Hustler is een prima sportfilm waarin de karakters goed worden neergezet. Er wordt naast de diverse potten ook genoeg tijd besteed aan het verhaal buiten de pool zaal. Een problematische relatie en de gevolgen van drankmisbruik komen aan de orde. De sfeer van een donkere onderwereld waarin je niemand kan vertrouwen en er geen glamour is wordt prima in beeld gebracht.

Het schijnt zo te zijn dat de meeste schoten in de film ook daadwerkelijk door Newman en Gleason zijn gedaan.

Het laatste kwartier van deze film hebben er voor gezorgd dat het geheel naar een hoger nivo wordt getild en ik m’n score met een heel punt heb verhoogd. Wanneer je houdt van sportfilms waarin het gaat om doorzetten en het spel vooral mentaal moet worden gespeeld, dan kan je deze film niet missen.

Score:8

Leave a Reply

Your email address will not be published.