The Abyss (1989)

Recensie The Abyss

The Abyss een film die ik nog niet eerder gezien had. Het is de eerste film van Cameron waarin hij zulke cgi effects gebruikte en je ziet duidelijk een overeenkomst met Terminator 2 en de scene waarin de T-1000 door het glas van de helikopter heen gaat. Dat gebruik van cgi door Cameron is alleen maar gegroeid in Titanic en uiteindelijk natuurlijk Avatar.

De film schijnt een hel geweest te zijn voor de acteurs om te doen. Omdat de film zich onder water en in kleine ruimtes afspeelt kan ik me daar wel iets bij voorstellen. De film is niet op zee opgenomen maar in een half afgebouwde kernreactor (als je 35.037° N 81.512° W invoert in google maps kan je het gebouw nog steeds zien). De set staat er nog steeds, maar zoals je kan zien heeft het niets groots meer (ook zie je duidelijk wat voor klein stukje “abyss” er maar is) :

Daarnaast is een gedeelte opgenomen in wat grotten.

Ik ben zeer onder de indruk van deze film, veel meer dan bijvoorbeeld Avatar. Het feit dat er onder moeilijke omstandigheden is gefilmd (zelfs Cameron is een keer bijna verdronken tijdens het filmen), de sets die daarvoor gemaakt zijn en een heerlijk verhaal lieten mij achter met een “Wow!” gevoel. En dat betekent uiteraard topscore.

2 reacties op “The Abyss (1989)

  1. Pingback: Mijn filmjaar: 2010 « Filmkijker

  2. Pingback: Microsoft Kinect: De volgende revolutie in de filmwereld? « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.