Blade runner (1982)

Blade runner, science fiction uit begin jaren tachtig. De film is geregisseerd door Ridley Scott, die naast deze film nog een aantal zeer geliefde films op z’n naam heeft staan (bv. Alien, Thelma & Louise en Gladiator). Is Blade Runner een klassieker?

De film is gemaakt in 1982 en de film was zijn tijd ver vooruit. Visueel is de film zeer indrukwekkend, de sets zien er fantastisch uit. De vliegende auto’s met de rook eronder lijken echt te vliegen en het voelt aan alsof het een realistisch toekomstbeeld is. Dit komt ook omdat alles niet perfect is, de straten zijn vies en
druk en je kan zien dat er in de stad geleefd wordt.

Ik moet zeggen dat ik meer verwachtte van de film en ik het maar een simpel verhaal vond hebben. Nu heb ik de Final cut gekeken en ik begrijp dat de originele versie een voiceover had (die als slecht gedaan wordt bestempeld) die nog het een en ander extra uitlegt en het einde iets anders is. In de toekomst wil ik die versie ook nog kijken om te zien of dat nog iets extra oplevert.

Ik heb op IMDB hele discussies gezien over de vraag of Deckard wel of niet een replicant zou zijn. Ridley Scott zegt van wel, maar Harrison Ford en Rutger Hauer zijn het daar weer niet mee eens. Zelf ben ik er niet uit, maar het is grappig dat daar na zoveel jaren, zelf door de makers nog discussie over is. Overigens is een leuk feitje dat Rutger Hauer gecast is nadat Scott hem zag in o.a. Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Hij wilde Monique van de Ven eigenlijk ook in Blade Runner hebben, maar ze kon helaas niet.

Alhoewel ik meer verwachtte van de film, vind ik het wel een klassieker in het science fiction genre. De effecten hebben niets aan kracht verloren en de compleetheid van een visie blijft indrukwekkend.

4 reacties op “Blade runner (1982)

 1. Leuk om dit terug te lezen nu ik de film zelf zeer recent zag en recenseerde.
  Gezien je recensie (simpel verhaal, meer verwacht tov klassieker, visueel sterk) vind ik dat je met een 8 nog erg positief bent in je score. Heb je inmiddels de andere versie ook gezien, en had die een meerwaarde tov de final cut?

  Zelf zag ik die final cut ook, en daarin zijn toch wel de nodige clues te vinden voor de stelling dat Deckard een replicant zou zijn (voor meer achtergrond, sla er bijv. de Engelse wiki even op na). Mijn idee is toch wel dat Scott, ondanks de visies van Hauer en Ford, in the final cut zijn definitieve versie van het verhaal duidelijk naar voor weet te brengen.

  • Grappig dat je deze recensie er weer bij hebt gezocht. Tsja, we zijn zes jaar verder en ik moet eerlijk toegeven dat ik die andere versie nog steeds niet heb gekeken! Er is gewoon te veel wat ik wil zien en dan kom ik aan dit soort dingen niet toe. Denk dat ik tegen de tijd van deel 2 misschien deze weer eens uit de kast ga trekken πŸ˜‰

   • Ik herken het hoor. Doordat ik tegenwoordig de recente releases goed bijhoudt, bemerk ik dat er veel oudere films in de wachtrij blijven staan. Je kunt nu eenmaal niet alles direct bekijken…

    Zelf ben ik in de toekomst ook nog wel eens benieuwd naar die andere cut. Misschien in 2019 ofzo:)

    • Ja, ik realiseer me dat ik nog flink wat van m’n blindspot films van dit jaar moet bekijken. Eigenlijk moet ik ook elke maand eentje ervan doen, maar dat is er zelfs nog niet van gekomen.

     We zien wel rond die tijd πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.