Psycho (1960)

Recensie Psycho

Ik was van plan m’n bestaande IMDB tienen lijstje voort te zetten met de films die al op de lijst staan, totdat ik deze week Psycho zag. Een nieuwe toevoeging tot m’n lijstje dus (na eerder al E.T. en The Great dictator). Maar dat krijg je als je films uit de IMDB top 250 kijkt. En wat een film. Net zoals de eerder deze week al besproken Rope is dit ook een film van Hitchcock’s hand. Ik kende van deze film maar één ding en dat is de beroemde douche scene inclusief de begeleidende muziek. Ik had dus geen idee waar in de film deze scene zich bevond en had het gevoel dat het waarschijnlijk wel tegen het einde zou zijn. Dit was echter niet het geval en daardoor merk je toch wel hoe je in je hoofd een bepaald idee over een film vormt.

Tijdens het begin van de film werd ik even afgeleid door de muziek. Vergelijk de originele score (zo rond de 45 seconden):

Met het volgende nummer van meneer Busta Rhymes:

Aangezien het stukje muziek een aantal keer terug kwam hoorde ik steeds dat begin van dat laatste nummer er door heen.

Het verhaal zit perfect in elkaar en ik was er zeer aangenaam door verrast. Ik wil daar dan ook niet veel over kwijt, omdat wanneer je de film nog niet hebt gezien je dat gewoon zonder iets te weten moet kijken. Ik vroeg me tijdens de douche scene af hoe ze een shot hebben gedaan waarbij de camera recht op de douchekop staat gericht, maar deze helemaal niet nat werd. Het blijkt dat Hitchcock een extra grote douchekop heeft laten maken waardoor de camera precies tussen de stralen kon filmen. Dit is trouwens de laatste film van Hitchcock die hij in zwart wit heeft geschoten, mede omdat hij bang was dat sommige scenes te heftig zouden zijn. In mijn optiek geeft zwart wit de film nog extra kracht.

De film heeft een fantastische bad guy en een goede opbouw naar het einde toe. Juist het einde gaf de doorslag voor mij om het een 10 te geven. Het is zeker één van m’n favoriete films geworden. Vindt het persoonlijk tot nu toe de beste Hitchcock film, maar daar heb ik er nog genoeg van te gaan.

4 reacties op “Psycho (1960)

  1. Pingback: Mijn filmjaar: 2010 « Filmkijker

  2. Pingback: Alien (1979) « Filmkijker

  3. Pingback: Top 10 Alfred Hitchcock films | De Filmkijker

  4. Pingback: Voyeur (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.