The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Dat Terry Gilliam goed is in het neerzetten van andere werelden heeft hij al meerdere keren bewezen (bijvoorbeeld Brazil of 12 Monkeys). In the Imaginarium of Doctor Parnassus laat hij weer zien er heer en meester in te zijn. Het verhaal draait om Dr. Parnassus een weddenschap heeft gemaakt met de duivel en daarvoor met z’n show Engeland doorreist. Met een ouderwetse toneelshow probeert hij mensen binnen te laten stappen in zijn Imaginarium. Dit houdt in dat wanneer een persoon er binnen stapt al de dingen die hij zich voorstelt zal kunnen zien. Hierdoor worden er dus droomwerelden op het doek getoverd.

Dat leidt tot zeer surrealistische voorstellingen, die me deden denken aan beelden uit What dreams may come of het meer recente The Lovely Bones. Ik heb eens gelezen dat regisseurs je hun belevingswereld laten zien en dat je je daarin kan verliezen. Het verklaart ook waarom sommige films je niet kunnen liggen als het zo anders is dan wat je zelf verwacht. Dit laatste was bij mij niet het geval. De film is goed opgezet en het verhaal redelijk mysterieus.

Natuurlijk is het bekend dat dit de laatste film is waarin Heath Ledger speelde, die waarschijnlijk door zijn voortreffelijke rol in Batman een stuk bekender zou zijn geworden en een grote naam zou zijn in Hollywood. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Tijdens de opnamen is Ledger overleden waardoor de makers met een probleem zaten. Colin Farrell, Johny Depp en Jude Law hebben echter hun bijdrage in de droomwerelden geleverd waardoor de film kon worden afgemaakt. Ik verwachtte dat dit misschien totaal niet zou passen, maar juist door die droomwerelden voelt het heel natuurlijk aan.

Hou je van eerder werk van Gilliam, fantasie en mysterie dan raad ik de film sterk aan.

Score: 8

Stuur dit artikel door:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Leave a Reply

Your email address will not be published.