Das Leben der Anderen (2006)

Hoe was het om in de DDR te leven voor de val van de muur? Hoe voelde het om op te moeten letten wat je zei, omdat je nooit wist of anderen te vertrouwen waren of dat je mogelijk afgeluisterd werd? Hoe voelde het om als Stasi medewerker in het leven van anderen te kijken? Das Leben der Anderen (engelse titel The life of others) probeert daar een antwoord op te geven.

Het volgt een aantal kunstenaars en dan specifiek de schrijver Georg Dreyman (gespeeld door Sebastian Koch die in hetzelfde jaar ook een goede rol in Zwart Boek speelde). Zijn ideeën staan het regime niet aan en Hauptmann Gerd Wiesler (overtuigend gespeeld door Ulrich Mühe) wordt aangewezen om hem 24 uur per dag te volgen om er achter te komen of er zaken zijn waarvoor ze hem kunnen oppakken. Deze setup leidt tot een zeer goede film. Je ziet welke gevolgen het heel de dag volgen van Dreyman op Wiesler heeft en dat dat inzicht hem niet koud laat.
De sfeer van een DDR voor de val van de muur is goed in beeld gebracht, je ziet de Trabantjes rijden en voelt gewoon dat je moet oppassen wat je zegt en doet. Het hebben van Westerse bladen kan al voldoende zijn om ondervraagd te worden. Het einde van de film is geniaal, met een spannende finale en inzicht wat er daarna gebeurt. Het is duidelijk waarom deze film zo hoog gewaardeerd wordt (staat op het moment ook in de IMDB top 250). Ik sluit me bij de hoge waarderingen aan, dit is een topfilm van Duitse bodem.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.