Terminator 2: Judgment Day (1991)

Recensie Terminator 2

Terminator 2 is voor mij de ultieme actiefilm, niet alleen omdat de film zoveel goed geregisseerde actiescenes (de achtervolging met de truck bijvoorbeeld) bevat, maar vooral omdat het verhaal ook goed in elkaar zit.

De eerste 2 Terminator films zijn onlosmakelijk verbonden aan drie namen: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton en James Cameron. Schwarzenegger als de Terminator, Hamilton als Sarah Connor en Cameron als regisseur. Schwarzenegger is natuurlijk perfect gecast als de Terminator, zijn fysieke uiterlijk en zijn uitspraak passen goed bij een cyborg.

Recensie Terminator 2

Hamilton speelt een sterke vrouw die zichzelf heeft geleerd om te overleven en alles doet om haar zoon te beschermen Er zit diepgang in de gevoelens die ze heeft. Robert Patrick is ook fantastisch in deze film, de manier van bewegen (zowel met z’n lichaam als met z’n ogen) maken het zeer geloofwaardig dat hij onder zijn uiterlijk een robot is. De scene waar dit helemaal tot uiting komt is wanneer hij achter de auto aanrent, dit ziet er bijna niet menselijk uit.
De effecten verdienen een special vermelding. Cameron liet al in the Abyss van 1989 zien dat hij special effects goed kon combineren met live action (inmiddels heeft hij met Titanic en Avatar bewezen dat hij hier heer en meester in is) en in Terminator 2 zijn er genoeg memorabele scenes, zoals wanneer de T1000 uit het vuur komt lopen of de helikopter overneemt.

Recensie Terminator 2

Dit is in mijn optiek de laatste Terminator film. Nadat James Cameron niet langer aan de reeks verbonden was (in zijn woorden was hij al klaar met het vertellen van het Terminator verhaal in deel 2), is naar mijn mening de kwaliteit zo erg achteruit gegaan, dat de Terminator 3 en Terminator Salvation los staan van wat er in de eerste twee gebeurde. Deze laatste twee zijn actiefilms waar het verhaal niet belangrijk is en het meer lijkt te gaan om zulke groot mogelijke “set pieces” te verzinnen, zonder dat deze altijd even logisch zijn. Ik heb ze beide gezien, maar ze hebben geen van tweeën een indruk achter gelaten. Terminator 2 is een film die ik al heel vaak heb gezien en die me nog steeds niet verveelt.

3 reacties op “Terminator 2: Judgment Day (1991)

  1. Pingback: Psycho (1960) « Filmkijker

  2. Pingback: Alien (1979) « Filmkijker

  3. Pingback: Microsoft Kinect: De volgende revolutie in de filmwereld? « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.