The Sting (1973)

Robert Redford, Paul Newman (die beide al samen hadden gespeeld in Butch Cassidy and the Sundance Kid van 1969) en Robert Shaw spelen de hoofdrollen in deze (IMDB top 250) film over een stel oplichters die een grote slag willen slaan. De film is een heerlijke “heist movie” die mij deed denken aan een omgekeerde Ocean’s Eleven, waarbij in dit geval het geld naar hen toe zal komen.

Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig en de sets zien er prachtig uit, evenals de kostuums. De film is verdeeld in hoofdstukken die de verschillende onderdelen van het opzetten van de grote oplichtingstruc laten zien.  Door deze manier van opzet van de film wordt de filmkijker als het ware deel van het plan en zit je op het puntje van je stoel om uit te vinden of er geen kleine foutjes worden gemaakt waardoor de prooi achterdochtig wordt. Leuk om te weten over deze is film is dat Robert Shaw, als Doyle Lonnegan, in deze film mank loopt. Dit is echter geen acteerwerk van Shaw, maar het gevolg van een ongeluk bij het sporten waardoor hij een tijdje last had van z’n enkel had.

Wanneer je van films houdt die gaat over het plannen van een grote kraak, bankoverval of dit geval het oplichten van een bepaald persoon, dan mag je deze film niet missen.

Score: 9

Eén reactie op “The Sting (1973)

  1. Pingback: The Brothers Bloom (2008) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.