The Brothers Warner (2008)

Als je de naam Warner Bros hoort zal je als eerste waarschijnlijk aan films denken, misschien de Looney Tunes of een pretpark. Je zal niet denken aan een aantal broers die samen een bedrijf hebben opgezet. Deze documentaire, gemaakt door een familielid, vertelt het verhaal van het onstaan van deze grote naam in films.

De film vertelt een hoop interessante feiten:
– De achternaam is niet de echte achternaam van de broers (deze wordt wel in de film genoemd), na uit Rusland (nu Polen) naar Amerika te zijn gereisd heeft de vader van de broers een nieuwe achternaam aangenomen
– De broers begonnen met een Nickelodeon, wat een kleine zaal was waar bezoekers voor een nickel (5ct) korte stille filmpjes konden kijken, meestal voorzien van muziek door een toetsenist op piano of orgel.
– De jazz singer was de eerste succesvolle film met geluid (heeft voor Warner Brothers hun doorbraak betekend), die voor Walt Disney de inspiratie was voor Steamboat Willie, de eerste tekenfilm met Mickey Mouse
– Warner Bros was de enige studio was die al heel vroeg anti nazi films wilde maken en die niet wilde buigen voor de druk die er vanuit andere studio’s en duitsland werd gezet
– Hoe één van de broers de anderen “in de rug stak”

Warner Bros

Nog vele andere weetjes komen in deze documentaire naar voren, gebaseerd op verhalen van familieleden, acteurs en andere personen die met de broers werkten. Natuurlijk zal de film hier en daar wat feiten niet helemaal laten zien (het is per slot van rekening gemaakt door een familielid), maar dat doet totaal niet af aan de kracht van deze documentaire over één van de grote namen in de filmindustrie. Als filmfan moet je jezelf dan ook de kans om een blik achter de schermen over het ontstaan van deze studio niet laten ontgaan. Warner Bros heeft per slot van rekening een groot aantal klassiekers op z’n naam staan (bv. Casablanca, Treasure from the Sierra Madre en the Wizard of Oz). Laat je de kans dus niet ontgaan als je in het onderwerp geïnteresseerd bent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.