On the waterfront (1954)

Marlon Brando, een indrukwekkend acteur. Of je ‘m nu kent van the Godfather (natuurlijk zijn meest bekende rol) of Apocalypse now, zijn manier van acteren is niet te vergelijken met andere acteurs. In On the waterfront, gebaseerd op het gevecht van een dokwerker tegen de georganiseerde misdaad, volgen we Terry Malloy, die als ex-bokser helpt klusjes voor de mafia uit te voeren. 

Karl Malden speelt een priester die probeert de dokwerkers te motiveren om op te staan tegen de mafia en niet langer stil te blijven. Hij viel samen met Lee J. Cobb (die ik al kende uit de film 12 Angry Men) en hier Johny Friendly, de mafiabaas, speelt heel erg op. Samen met Brando vormen ze stuk voor stuk opvallende verschijningen die je niet snel zal vergeten. Qua verhaal heeft de film qua kracht volgens Roger Ebert veel in moeten boeten, maar de film bevat genoeg klassieke scenes (“i could have been a contender”) en prima acteurs om nog steeds te kunnen genieten van dit stuk filmhistorie.

Score: 8

Stuur dit artikel door:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Leave a Reply

Your email address will not be published.