Reservoir Dogs (1992)

Reservoir Dogs, de eerste film die door Quentin Tarantino geregisseerd is. Zoals velen al weten was het niet zijn eerste script, dat was True Romance, verfilmd door Tony Scott. Het is zeker 10 jaar geleden dat ik Reservoir Dogs voor het laatst gezien heb en ik kon hier en daar nog wel wat dingen herinneren (sommige scenes uit deze film vergeet je niet), maar over het algemeen keek ik de film weer alsof het de eerste keer was. Naar m’n gevoel duurde de film korter dan ik me herinnerde.

De film gaat over een overval die we in de hele film niet zien. We zien echter wel de gevolgen. Reservoir Dogs doet sterk denken aan een toneelstuk. Het grootste gedeelte van de film speelt zich af in één locatie en zou zich makkelijk in een set af kunnen spelen zoals gebruikt is in de film Dogville. Het draait hier namelijk niet om waar het zich er afspeelt, maar om wat er zich afspeelt tussen de verschillende personages. Het acteerwerk staat centraal. En met de cast die hier aanwezig is (m’n persoonlijke favorieten zijn Steve Buscemi en Harvey Keitel), is dat een genot om naar te kijken.

Niemand weet na de overval precies wat er met de anderen gebeurt is. Alhoewel de groep aanvankelijk als één geheel opereerde is het na de overval bijna iedereen voor zichzelf. Er worden aannames gemaakt en iedereen verkeert in een paranoïde staat.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, iets wat Tarantino ook in Pulp Fiction heeft gebruikt. Een andere link naar die film is Mr. Blonde (gespeeld door Michael Madsen, die overigens ook in Tarantino’s Kill Bill speelt). Zijn echte naam is Vic Vega. De naam van het karakter dat John Travolta in Pulp Fiction speelt is Vincent Vega.Tarantino heeft later bevestigd dat de twee broers zijn en hij het idee had om nog een prequel te maken waarin de beide acteurs zouden spelen. Helaas werden beide acteurs te oud en is het er nooit van gekomen.

Het is leuk dat Tarantino het soms niet kan laten om z’n mening over bepaalde films te geven. Hij deed dit natuurlijk al zeer uitgebreid in Inglorious Basterds, maar hier doet hij het ook even in de introductie van het toiletverhaal. Er wordt daarbij gezegd dat het verhaal zo moet worden verteld alsof het geacteerd is door Marlon Brando “realistic as hell” en “all natural”.

Ten tijde van Reservoir Dogs was er veel ophef over de geweldadigheid van de film. Persoonlijk vond ik dit meevallen (alhoewel het nog steeds extreem is), maar door de jaren heen is geweldadigheid in film een stuk verhoogd dat het eigenlijk wel mee valt. Daarnaast laat Tarantino het meest heftige stuk niet eens zien. 18 jaar na het uitbrengen van de film is Tarantino nog steeds bezig goede films in verschillende genres te
maken (met mijn persoonlijke favoriet Pulp Fiction gevolgd door Kill Bill), maar deze eerste film heeft in die tijd niets van zijn kracht verloren.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.