Goodfellas (1990)

Goodfellas

“As far back as i can remember, I always wanted to be a gangster.” Goodfellas van Scorsese, een film met een topcast. Robert de Niro, Joe Pesci en Ray Liotta spelen allemaal toprollen die met gemak in een lijstje van beste rollen van elke acteur kan worden gezet. De film laat het leven zien van Henry Hill (Ray Liotta) die opgroeit als loopjongen voor de locale mafia en zich over de jaren opwerkt in de organisatie. Dat dit met extreem veel geweld gebeurt spreekt voor zich.

Het gangsterfilm genre is onstaan in de jaren 20 en 30 toen er door de grote depressie en de drooglegging een levendige handel ontstond in drank en andere illegale activiteiten. Ondanks het geweld dat plaats vond sprak de gangster tot de verbeelding. Voorbeelden van vroege gangsterfilms zijn Little Ceasar uit 1931 met Edward G. Robinson en later White Heat uit 1949 met James Cagney. Het genre is sindsdien niet meer weg te denken uit de filmwereld.

Het is een waar genot om te zien hoe Joe Pesci zijn rol als vloekende gangster met een extreem kort lontje speelt. Zijn “funny how” scene en de “Oklahoma kid” scene zijn klassiekers. Overigens is het grappig om in deze laatste scene te zien dat degene die drankjes brengt Michael Imperioli is, die later bekend is geworden in the Sopranos als Christopher Moltisanti. Overigens is hij niet de enige “Sopranos” acteur die in deze film te zien is. Zo speelt Lorraine Bracco (hier de vrouw van Henry Hill) in de Sopranos Dr. Melfi. De oplettende kijker kan er echter nog veel meer zien, zoals onder andere Big Pussy en Paulie Walnuts. Als je van gangsterfilms houdt en je hebt the Sopranos nog niet gezien, dan staat er daar heel wat kijkplezier op je te wachten.

De reden dat Goodfellas een 10 verdient is het feit dat alles in deze film zo perfect bij elkaar komt. De sets zijn fantastisch, Scorsese weet alles zo goed in beeld te brengen, het leven naast dat van een gangster wordt perfect neergezet. Deze film kan je blijven kijken zonder dat hij gaat vervelen. Een score van een 10 geef ik niet snel. Ik moet na het kijken van een film die ik een 10 heb gegeven het gevoel hebben dat het een revolutionaire film is, iets wat ik nooit op die manier heb gezien en waar ik achteraf een “WOW” gevoel bij heb. Dat geldt voor alle tienen in de elf die ik bespreek. Ik verwacht dat er het komende jaar nog een aantal tienen bij zal gaan komen nu ik ook bezig ben met het bekijken van films in toplijstje die ik nog niet had gezien en films die ik ooit gezien heb, maar destijds nog geen scores van bij hield.
Goodfellas verdient z’n plek in ieder geval op m’n lijst. “Jimmy was the kind of guy that rooted for bad guys in the movies” zegt Henry Hill, dat deed ik ook voor hem in deze film.

7 reacties op “Goodfellas (1990)

  1. Pingback: Mijn IMDB 11 tienen (film 4) – Memento (2000) « Filmkijker

  2. Pingback: Psycho (1960) « Filmkijker

  3. Pingback: 50 redenen waarom ik van films hou « Filmkijker

  4. Pingback: Daphne Redegeld » The Wolf of Wallstreet had langer mogen duren

  5. Pingback: Recensie: Casino (1995) - De Filmkijker

  6. Pingback: De Tien: Beste acteurs “estafette race” | De Filmkijker

  7. Pingback: De beste films en series op Netflix – Januari 2018 | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.