Donnie Darko (2001)

Donnie Darko

Donnie Darko, met Jake Gyllenhaal en bijrollen van onder andere Patrick Swayze en Drew Barrymore is zeer origineel in concept en ideeën en moet je minstens twee keer kijken voordat je een beetje een idee begint te krijgen wat er nu allemaal gebeurt is. Nadat je ‘m voor de eerste keer gezien hebt blijf je nog over de film nadenken en dat gebeurt lang niet bij alle films. 

Donnie ontmoet het konijn Frank die hem vertelt dat de wereld zal eindigen en zet hem aan tot verschillende acties. Richard Kelly heeft een psychedelische droomwereld neer weten te zetten met deze film en heeft door mond op mond reclame een groot aantal fans gekregen. Zijn surrealistische stijl komt ook terug in bijvoorbeeld Southland Tales, die ik ook heel goed vondt (heb ik een 8 gegeven). The Box viel helaas tegen.

Hou je van film die als “niet standaard” te bestempelen is, dan moet je Donnie Darko zeker zien. Het is een film die je, nadat je ‘m gezien hebt wilt bespreken om te zien hoe iemand anders ‘m geïnterpreteerd heeft (laat bv. een bericht hieronder achter). Sommige bestempelen deze film als een “mindfuck” film en ik denk dat dat een juiste benaming is. De film grijpt je vast en laat je een tijdje niet meer los.

Ben je op zoek naar andere “mindfuck” films, dan zijn deze site aan te raden:
Mindfuck Movies by Matthew Baldwin en Class Real

6 reacties op “Donnie Darko (2001)

  1. Pingback: Psycho (1960) « Filmkijker

  2. Pingback: 50 redenen waarom ik van films hou « Filmkijker

  3. Pingback: Recensie: Coherence (2013) - De Filmkijker

  4. Pingback: Top 10 Tijdreisfilms - De Filmkijker

  5. Pingback: De Filmkijker Top 100 Films: 30-21 - De Filmkijker

  6. Pingback: De Tien: Beste acteurs “estafette race” | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.