The Cove (2009)

The Cove is een documentaire over de dolfijnvangst/handel in Japan, een controversieel onderwerp. De film is goed in elkaar gezet en voelt als een spionagefilm. De filmmakers worden geschaduwd en kunnen niet rekenen op medewerking van de lokale vissers. Ze hebben dan ook een bijna militair aanvoelende operatie uit moeten voeren (met geheime camera’s die tijdens een nachtelijke missie moesten worden geplaatst), om van de vangst en het slachten beelden te kunnen maken, waardoor het een spannende documentaire is geworden.

Ric O’Barry (trainer van Flipper) heeft de populariteit van dolfijnen gestimuleerd, waardoor de handel erin is ontstaan. Bijzonder is om te zien hoe erg hij er nu op tegen is en er alles aan doet om ze te beschermen en te bevrijden. Wat je ook vindt van het consumeren van dolfijnen, de documentaire laat ook zien welke stoffen er in dolfijnenvlees zit en wat het risico er van is voor de mens wanneer het geconsumeerd wordt. Kan je niet tegen dolfijnenbloed dan kan je de film beter niet kijken, het laat heel het proces zien. Of je nu van mening bent dat het ok is om dolfijn te eten, het niet kan dat dolfijnen worden gevangen of er helemaal geen mening over hebt. Deze film laat de realiteit ervan zien zodat je er zelf een betere mening over kan vormen. Als je kijkt in de discussie groepen op IMDB zie je mensen die fel hun standpunt voor of tegen verdedigen. De controverse over het onderwerp zal hier dus niet de wereld mee uit zijn, maar het waarschijnlijk alleen maar aanwakkeren.

Score: 7

Eén reactie op “The Cove (2009)

  1. Pingback: Blackfish (2013) | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.