Judgement at Nuremberg (1961)

Naast nieuwe films, kan ik ook zeer genieten van de oude. Judgement at Nuremberg is hier eentje van. Zoals de titel al zegt gaat dit over het proces in Nuremberg tegen een aantal rechters tijdens de Nazi periode. Vraag hierbij is of ze slechts uitvoerders waren van de wet of dat ze strafbaar zijn voor het ten onrechte schuldig bevinden van honderden mensen, die vervolgens naar concentratie kampen gingen of andere handelingen moesten ondergaan. De film laat een interessant beeld zien van het proces en de argumenten (o.a. echte beelden van de concentratiekampen) die beide advocaten naar voren brengen. De keuze van de rechter is een moeilijke geweest. Maximilian Schell valt op in zijn rol als verdediging van de rechters en steelt de show in elke scene die hij speelt. Hij heeft hier destijds dan ook een Oscar voor ontvangen. Aanrader voor mensen die van “Courtroom drama’s” houdt of meer over geschiedenis wil leren.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.